Narlıgöl Krater Gölü ve Efsanesi

Narlıgöl Krater Gölü ve Efsanesi

Kapadokya bölgesinin tamamında bulunan tek krater gölüdür Narlıgöl. Söylenene göre Narlıgöl bir meteorun bu bölgeye düşmesiyle oluşmuş ve meydana gelen kar ve yağmur sularıyla beraber bir göle dönüşmüş. Tabi bu teorinin doğruluğu kesinleşmiş değildir. Eski zamanlarda buraya Acı Göl deniyormuş. Tatlı ve soğuk bir suya sahip olmasına rağmen içerisinde yaşam mevcut, yani balıklar var.

Derinliği yaklaşık 70 veya 80 metredir. Rakımı 1371, kapladığı alan ise ortalama üç bin metre karedir.

İnsanların bu göle dair en çok dikkatini çeken şey ise gölün bir kalp şeklinde olmasıdır. Bu durum da gölü ilginç ve dikkat çekici bir hale getiriyor. Narlıgöl’ün bulunduğu konumun etrafında birçok yeraltı şehri bulunuyor. Yeraltı şehri dışında vadi boyunca Peri Bacalarını görmeniz mümkün. Panoramik olarak kendine hayran bırakan gölü, bir tepede oturup izlemek sizleri rahatlatacak ve muazzam bir manzara keyfi yaşamanıza sebep olacak.

https://i2.milimaj.com/i/milliyet/75/0x410/5c8d748545d2a04bdc3d0d99.jpg

Narlıgöl Nerededir?

Nar Köy isimli köyün sınırları içerisinde bulunur. Niğde’nin Çiftlik ilçesinde bulunur ve Nevşehir, Niğde ve Aksaray’ın kesişme noktasındadır. Gölün Niğde merkezine mesafesi ise yaklaşık 75 kilometre kadardır. Bir nevi aslında Ihlara Vadisi‘nin devamı da diyebiliriz Narlıgöl Krater Gölü için. Ayrıca etrafı dağlarla çevrili olduğu ve bir çukurda kaldığı için dondurucu soğuklar olmuyor. Öyle ki burası kar bile tutmuyor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Narl%C4%B1g%C3%B6l_Krater_G%C3%B6l%C3%BC.jpg

Narlıgöl’e Nasıl Gidilir

Daha önce de dediğimiz gibi göl bir kalp şeklindedir. Bu kalp şeklini ilk fotoğrafçılar fark ettikten sonra sadece şeklinden midir bilemiyoruz fakat gölü ziyaret eden turist sayısında büyük bir artış ortaya gelmiş. Daha önce Aksaray tarafından buraya ulaşmak için tırmanmak zorunda kalırken, ziyaretçi sayısı arttıkça daha kolay ulaşılsın diye yol yapılmış. Her ne kadar kış aylarında çok çetin bir hava durumu bulunmasa da en çok yaz aylarında ziyaret ediliyor Narlıgöl Krater Gölü.

İşin tarihi açısına da göz gezdirdiğimiz zaman Narlıgöl Krater Gölünü ziyaret etmek istiyorsanız Yeşilburç kasabası üzerinden ulaşım sağlamanızı öneririz. Çünkü söz konusu kasaba, tıpkı Kapadokya’nın diğer birçok bölgesi gibi tarihi zenginliklere sahip. Osmanlı zamanında Rumların yaşadığı bir kasabadır Yeşilburç. Hamam kalıntıları, taş konaklar ve kiliselerle karşılaşacaksınızdır.

Buranın bir efsanesi de mevcut. Narlıgöl Krater Gölü ve efsanesi nedir diğe soranlar için efsanesine hep beraber bir göz atalım.

https://i.pinimg.com/originals/cb/11/d3/cb11d35154dddbf84932d41ab11a9840.jpg

Narlıgöl Efsaneleri

Her ne kadar gerçek olmamasıyla ilgilenmesek de genel olarak efsaneleri hepimiz çok severiz. Çünkü bizi alıp çok farklı diyarlara, masal dünyasına götürüyor. Türkiye’deki veya dünyadaki birçok yerin bir efsanesi vardır. Bu efsaneleri düşündükçe de söz konusu yerler bizler için efsaneleriyle beraber daha önemli, daha değerli bir hale bürünüyor. Şimdi gelelim kalp şekliyle bizi büyüleyen Narlıgöl’ün efsanelerine. Burası için iki efsane anlatılmaktadır. Bu efsanelerden birincisini okuyalım hep beraber.

Birinci Narlıgöl Efsanesi

Rivayete göre şu an Narlıgöl Krater Gölü dediğimiz yer çok eski zamanlarda bir köymüş. Günün birinde de söz konusu köye bir dilenci gelmiş. Kapı kapı gezip herkesten para istemeye başlamış. Fakat ona bir kişi bile para vermemiş. Umudunu kaybedip gitmeye hazırlanırken köydeki nur güzlü, gencecik taze bir gelin onu durdurup avucuna bir sadaka bırakmış. Dilenci geline ”Allah razı olsun” demiş. Sonra yürümeye başlamış ve bu dünyalar güzeli geline onu takip etmesini işaret etmiş. Dilenci ve gelin yaklaşık bir kilometre yürüyüp de köyün dışına çıktıkları zaman gelin arkasına dönüp köye bir bakış atmış. Fakat ortada bir köy yokmuş. Köyün yerini artık bir gölün aldığını gören gelin hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlamış. Böylelikle gelinin gözyaşları göle akmış ve gelinin gözündeki sıcacık gözyaşının göldeki sıcak su kaynağı olduğu da söyleniyor.

İkinci Narlıgöl Efsanesi

Narlıgöl’ün ikinci efsanesi de biraz tüyler ürpertici açıkçası. Şimdi de ikinci efsaneye göz atalım.

Rivayete göre çok çok uzun zaman önce Gülağaç’a bağlı olan Sofular Kasabası’nda yoksul bir aile yaşarmış. Bu aile küçük bir kulübede kıt kanaat geçinirmiş. Birbirini çok seven bu çiftin de günün birinde çocukları dünyaya gelmiş. Çekirdek aile yoksulluklarına rağmen mutlu mesut bir hayat sürerken evin erkeğinin askere gitme zamanı gelmiş. Böylelikle de anne ve çocuk evde tek başına kalmış.

Fırtınalı bir kış gecesinde de köyde ak sakallı yaşlı biri belirmiş. Bu yaşlı adam kapı kapı gezip herkesten bir lokma ekmek istemesine rağmen kimse ona bir şey vermemiş. En son da kadın ve oğlunun yaşadığı kulübenin kapısını çalmış. Kadın da bu yaşlı adamı geri çevirmemiş. Evinde kendilerine bile zar zor yeten bir parça ekmekle bir bardak su vermiş. Yaşlı adam ise ekmeği bitirdikten sonra kadına oğlunu da alıp onu takip etmelerini söylemiş. Asla arkasına dönüp köye bakmamasını eklemiş. Kadın çocuğunu da kucağına alarak yola koyulmuş. Fakat bir süre sonra dayanamayıp son bir defa köye bakmak isteyince göğsünden sular fışkırmış. Bebeği de kendi de taşa dönüşürken köy de sular altında kalmış.

Kapadokya Otel Rezervasyon

Narlıgöl Krater Gölü gerek doğal güzelliğiyle, gerekse rivayetleriyle muazzam bir yer. Mutlaka gidip görmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Narlıgöl Krater Gölü ve Efsanesi yukarıda anlattığımız gibiydi. Eğer bir gün buralara yolunuz düşerse. Kalacak yer konusunda kararsız kalırsanız sizlere hizmeti, temizliği ve odalarının muazzamlığıyla MDC Hotel‘i öneririz. Üstelik Kapadokya’daki keyfinize keyif katmak istiyorsanız da MDC Hotel’in düzenlediği aktivitelere de katılabilirsiniz.

 

 

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kapadokya Rehberi

Şimdi Ara